Tijelo je građeno na specifičan način kako bi udovoljilo zahtjevima koji su postavljeni pred njega. Svaki organizam provodi modifikacije vlastite funkcije i građe kako bi što bolje reagirao na podražaje kojima je izložen. Dok većinu vremena to rezultira pozitivnim učincima, problemi se javljaju kada tijelo učestalo dovodimo u biomehanički neispravnu poziciju.

Biomehanički neispravne pozicije mijenjaju put sile kroz tijelo. Kako bi se tkiva zaštitila i što efikasnije apsorbirala i prenijela silu u novom smjeru, mijenjaju svoju elastičnost, duljinu, snagu i građu. Razna sraštavanja i modifikacije uzrokuju nove restrikcije kojima se smanjuje raspon pokreta koje tijelo mora kompenzirati drugim dijelovima. Svaka kompenzacija je neefikasna jer znatno povećava rizik od ozljede i vodi drugim disfunkcijama.

Najučestalije kompenzacije tijela posljedica su manjka raspona pokreta (osobito kuka i ramena), te posturalnih disfunkcija (osobito kralježnice i zdjelice). Broj mogućih kompenzacija je velik, pa ćemo se u ovom članku fokusirati na manjak torakalne ekstenzije kralježnice (slika 1). Ljudska kralježnica građena je od 32 – 35 kralježaka koji su podijeljeni u 5 regija: cervikalna, torakalna, lumbalna i sakralna regija kojima se priključuje trtična kost.

spine2

Slika 1. Dijelovi kralježnice (preuzeto sa: http://www.bodyalive.buzz/the-basics-of-the-spine/).

Manjak torakalne ekstenzije kralježnice, odnosno pretjeran stupanj kifoze, redovito je popraćen disfunkcijama ramena (zaokružena ili interno rotirana ramena) i protrakcijom glave (slika 2).

protrakcija

Slika 2. Primjeri protrakcije glave, kifoze i interno rotiranih (zaokruženih) ramena.

 

Protrakcijom glave, tj. pomicanjem lubanje prema naprijed, ona u odnosu na neutralnu poziciju za svaki centimetar pomaka efektivno dobiva dodatnih 10 kg na težini, i to zbog produljenja kraka sile. Ovo može rezultirati brojnim problemima vratne kralježnice. Posljedice interno rotiranih ramena je nepravilna pozicija humerusa (nadlaktične kosti) koja mehanički trga brojna tkiva u ramenu (video 1).

Posturalne pogreške događaju se učestalo tijekom dana. Kad primite mobitel u ruku i krenete tipkati poruku, ulazite u posturalno iznimno lošu poziciju s jako naglašenom protrakcijom glave, kifozom i internom rotacijom ramena (slika 3). Učestale pogreške vode do posturalne disfunkcije kada stanje (pozicija tijela) postaje trajno.

12185062_10153152694696440_4851425259347054991_o

Slika 3. Primjer narušavanja posture upotrebom mobitela.

 

Nedostatak torakalne ekstenzije rezultira gubitkom rotacijske sile u ramenu, čime se gubi sposobnost eksterne (vanjske) rotacije ramena te se smanjuje raspon ekstenzije i fleksije ramena. Pokušaj ostvarivanja krajnje fleksije ramena, odnosno pružanje ruku iznad glave ostvaruje se “tiltanjem” prsnog koša, internom rotacijom ramena i „pucanjem“ u laktovima (video 2).

Kako se ovo odražava na trčanje? Važno je zapamtiti da se disfunkcije torakalne kralježnice i ramena negativno odražavaju na rad ruku. Pravilan rad rukama odvija se u sagitalnoj ravnini, odnosno „naprijed-natrag“. Rad rukama prilikom trčanja nije ništa drugo nego pokret fleksije i ekstenzije ramena i služi za kompenziranje rotacijskih sila (slika 4),proizvedenih kretnjama nogu, odnosno kretnjama fleksije i ekstenzije kuka. Pri čemu se rotacijske sile proizvedene pravilnim radom suprotne ruke (fleksija) i suprotne noge (ekstenzija), i obrnuto, ponište.

Slika 4. Poništavanje rotacijskih sila nasuprotnim radom ruke i noge. Ruke i noge osim sile u smjeru kretanja, u manjoj mjeri produciraju i lateralnu (poprečnu) silu jer se kreću prema središtu tijela prilikom fleksije.

Nedostatak raspona fleksije i ekstenzije ramena vodi do rada ruku u frontalnoj ravnini, čime se ruke kreću „lijevo-desno“. Tada ruke, umjesto da produciraju nasuprotnu silu nogama u smjeru kretanja, naglašeno stvaraju silu poprečno na smjer kretanja (slika 5). Kombinirano s asimetričnim pokretima kuka stvaraju se snažne rotacijske kretnje u kralježnici koje mogu uzrokovati ozbiljne ozljede kralježnice. Ako se kretnje ramena zamijene zasukom torza onda je ozljeda još izglednija.

Slika 5. Poprečni rad rukama (frontalna ravnina).

Neispravni rad ruku može biti motorička pogreška, gdje vaš manjak znanja ili pažnje uzrokuje nepravilne kretnje, a može biti posljedica posturalne i/ili mobilne restrikcije. Ako unatoč svjesnom pokušajima ne možete kretati ruke na ispravan način („naprijed-nazad“, laktovi uz tijelo), uzrok je u torakalnom dijelu kralježnice i ramenu.

Kralježnica je osovina tijela, pa ju bez pretjerivanja nazivamo stupom života. Obavlja presudnu ulogu u transferu sile kroz tijelo i sve nepravilnosti koje utječu na njezinu pravilnu funkciju su razlog za brigu. Najbolje to opisuje stara kineska izreka: „Star si koliko i tvoja kralježnica“. Gubitkom pokretljivosti kralježnice gubi se sposobnost kretanja. Svi zaljubljenici u trčanje ne bi nikako smjeli zapostavljati rad na kralježnici ako žele imati dugu, zdravu i uspješnu trkačku karijeru.